Zo zet je jouw indeling gemakkelijk op! (Gridspacing)

Na uren speuren naar inspiratie is het zover: je gaat de opzet van jouw pagina’s in de journal eindelijk maken! Je bent enthousiast bezig. En dan blijkt ineens dat je net een vakje tekort komt of misschien wel overhoudt. Huh, hoe kan dát?! Waarschijnlijk is het voorbeeld gemaakt in een ander notitieboek. Iedere journal bevat andere aantallen stipjes om mee te werken. Daarom is het verstandig om je opzet van tevoren uit te meten. Een handige tool hierbij is een gridspacing pagina.

Wat is gridspacing en hoe werkt het?

Letterlijk vertaald betekent het rasterafstand. Als je hierop zoekt, krijg je echter weinig tot geen resultaten. De journal community gebruikt namelijk standaard Engelse termen. Gridspacing is een pagina in je journal waarop je verschillende afstanden uit meet. Met deze maten kun je vervolgens jouw pagina’s opzetten, ook als je voorbeeld afwijkende formaten heeft.

Doordat je het één keer hebt uitgemeten, kun je hier gedurende je gehele boekje naar terug refereren. Zeker als je visueel bent ingesteld, scheelt het een hoop kopzorgen, want je hoeft niet iedere keer opnieuw te rekenen. Het enige wat je hoeft te doen, is terug gaan naar de grid spacing pagina en tellen hoeveel stipjes (of vakjes) je nodig hebt.

Hoe zet je een gridspacing pagina op?

Leuk, zo’n handige tool. Maar: hoe zet je zo’n pagina dan op? Dit is eigenlijk vrij simpel, maar het is kwestie van even weten hoe je dit doet. Allereerst ga je naar een lege pagina in je journal. Zelf heb ik hem voorin staan, want zo kan ik hem gemakkelijk terugvinden. Dit is echter ook op te lossen met een leeslintje of tabje.

Vervolgens ga je zowel van links naar rechts als van boven naar beneden tellen hoeveel vakjes er zijn. Dit zijn ruimtes tussen de stipjes in. Dit tel je niet alleen, maar schrijf je ook letterlijk op zoals je op de foto ziet. In mijn geval is dit 26 vakjes horizontaal en 37 vakjes verticaal. Ik heb dit vijf vakjes van de boven en linkerkant gedaan, maar je kunt dit overal doen. Zo weet je voor eens en altijd hoeveel vakjes jij per pagina in jouw journal hebt.

Daarna ga je kijken welke indelingen jij zou willen maken in je journal. Denk bijvoorbeeld aan een monthly (maandoverzicht). Hierbij heb je minimaal 7 vakken in de breedte en 4 vakken in de hoogte nodig. Of een weekly (weekoverzicht) met 5, 6 of 7 dagen waarbij je dat aantal vakken plus eventueel een notitie of to do lijst vak nodig hebt. Ga na of je deze opzet op één pagina of op een spread (dubbele pagina) wilt maken. Wil je het overzicht verdelen over twee pagina’s? Doe het aantal vakken dan door de helft.

Als laatste ga je het aantal vakjes dat je hebt delen door het aantal vakken*. Zo weet je namelijk hoeveel ruimte je hebt om een vak op te zetten. Als ik vier horizontale vakken wil maken op een pagina en ik heb 28 vakjes, doe ik dit gedeeld door dit aantal en kom ik uit op 7 die ik in het grid kan tekenen.  Dit geef ik aan met lijntjes. Op het einde van ieder lijntje zet ik een haaks streepje zodat ik weet dat het vak daar eindigt. Deze handeling herhaal je totdat je alle mogelijk opzetten hebt gehad. Voor het overzicht is het gemakkelijk om kleurtjes te gebruiken en enkele vakjes tussen de lijntjes te laten.

* Let op: met ‘vakjes’ bedoel ik de ruimte tussen de stipjes en bij ‘vakken’ heb ik het over de vormen die je zelf op maat in je journal tekent.

Ik krijg een kommagetal! Wat nu?

Het kan voorkomen dat je een kommagetal krijgt uit de laatste som. Dit betekent dat er een of meerdere vakjes over blijven. Bereken hoeveel dit er zijn door het getal voor de komma te vermenigvuldigen met het aantal vakken dat je wilt maken. De uitkomst hiervan trek je af van het totale aantal vakjes dat je hebt op je pagina, Het aantal dat je overhoudt kun je evenredig verdelen over de pagina, bijvoorbeeld aan de zijkanten of tussen de vakken in. Ik heb dit bijvoorbeeld als ik de vier vakken uit het voorbeeld wil maken in mijn journal. Ik heb namelijk 26 vakjes en gedeeld door 4 is dit 6,5. 6 keer 4 is 24, dus ik houd 2 vakjes over. Deze doe ik altijd aan de zijkanten zodat mijn pagina gecentreerd blijft als ik een enkele pagina maak. Ga ik voor een spread, gebruik ik de buitenste twee vakjes niet.

Als je al deze stappen hebt doorlopen, is jouw gridspacing pagina klaar! Iedere keer als je nu een indeling wilt maken, bijvoorbeeld één die van internet komt, tel je het aantal vakken die daarop voorkomen en tel je hoeveel vakjes je nodig hebt voor een aangepaste versie in jouw journal.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *