Long-form journaling of rapid logging: wat past bij jou?

Als je aan journalen denkt, is de kans groot dat je denkt aan schrijven. Veel schrijven, zoals je vroeger misschien wel hebt gedaan in een dagboek. Houd dit je tegen om te starten met journalen? Weet dat je het zo kort of lang kunt maken zoals jij wilt. Wat past er bij jou: long-form journaling of rapid logging?

long-form journaling versus rapid logging

Long-form journaling

Long-form journaling is een vorm van journalen waarbij je letterlijk schrijft wat er in je hoofd op komt. Bijvoorbeeld in de vorm van een dagboek, maar ook de schrijfoefening morning pages van Julia Cameron hoort hier bijvoorbeeld bij. Het is een manier om alles van je op te schrijven. Vaak wordt het gebruikt om alle gedachten en gevoelens op papier te krijgen. Traditioneel journalen staat er om bekend dat het kan helpen bij je mentale gezondheid. Het forceert je namelijk om rustiger aan te doen en de tijd te nemen om je gedachten te formuleren. Eventueel je dag of een uitje beschrijven in een scrapbook kan natuurlijk ook.

Rapid logging

Rapid logging betekent letterlijk ‘snel vastleggen’: je legt dus snel vast wat belangrijk voor je is, het liefst zo beknopt mogelijk. Deze ‘taal’ is de basis van de Bullet Journal methode. Uiteraard is het ook te gebruiken voor andere doeleinden, want het gaat erom dat je efficiënt bent met je journalen. In het geval van de methode wordt alles vastgelegd met bepaalde ‘bullets’. Dit kun je vormgeven zoals jij het wilt.

Wat past bij jou?

Welke vorm van journalen er het beste bij jou past, hangt af van twee factoren:

  1. Hoeveel wil je schrijven?
  2. Hoeveel tijd wil je beschikbaar maken voor journalen?

Het antwoord op deze vragen vormt het antwoord op de vraag welke van de twee vormen jij het liefst gebruikt. Overigens is het zo dat je long-form journaling en rapid logging ook prima kunt combineren trouwens. Als je gebruik maakt van de Bullet Journal methode, maak je van een – (wat staat voor notitie) een + om eronder dan uitgebreider te schrijven. Omgekeerd kun je ook lijstjes maken in een dagboek bijvoorbeeld.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *