De vorige blogpost zal je misschien iets verbazen. Praten over planners terwijl je op een journal website zit. En terwijl ik planners in principe af heb gezworen. Klopt! Daarom vertel ik je graag waarom ik nu toch weer een planner gebruik.
Wijziging in set-up
Het zit dus zo. Eind 2023 en begin 2024 was ik bezig om te bepalen welk notitieboek ik zou gebruiken voor welke soort journal. Zo ben ik destijds begonnen met onder andere een doelen journal, een media tracker journal, een jaarlijkse collecties journal en een lange termijn collecties journal. Ik wilde het namelijk niet meer in mijn dagelijkse journal hebben staan, oftewel mijn bullet journal. Daarbij wilde ik gaan werken per kwartaal, waarbij ik de weken van tevoren opzette. Waarbij ik meteen een tijdlijn per dag wilde proberen. In mijn zoektocht naar inspiratie hiervoor kwam ik toen de Common Planner tegen.
Common Planner
Nieuwsgierig als ik was, wilde ik deze toch even opzoeken. En tot mijn verbazing viel de vormgeving me enorm mee. Dat niet alleen, ook de verschillende soorten lay-outs wisten me positief te verbazen. Plus het feit dat er achterin het boekje veel ruimte is voor eigen pagina’s. Bijvoorbeeld extra collecties of daily’s. Hoewel het plannerseizoen destijds eigenlijk al voorbij was, besloot ik er een te bestellen die ‘imperfect’ was. Ik wilde het toch wel graag proberen!
Ervaring met de planner
In eerste instantie wilde ik de planner naast mijn bullet journal gebruiken. Juist omdat ik het wilde proberen. Dat werkte niet, merkte ik al vrij snel. In essentie moest ik alle informatie namelijk twee keer opschrijven. Dat was natuurlijk niet echt de bedoeling. Dus liet ik de planner even links liggen totdat ik een kwartaal had waarin ik er wel gebruik van kon maken. Dat werd het derde kwartaal, dacht ik. Het bleek al vrij snel van niet, want mijn huidige notitieboek was nog niet vol en ik hield daar toch nog bepaalde dingen in bij. Nu staat hij op de planning voor het laatste kwartaal van 2024. Ik weet echter nu al dat dit goed gaat bevallen, juist omdat ik er precies in kwijt kan wat ik ook in een notitieboek zou opzetten. En het scheelt mij enorm veel tijd om in een voorgeprint boekje te werken als dat net zo goed werkt.
Planner voor 2025
Omdat ik de common planner had onderzocht, kreeg ik door het algoritme natuurlijk meer planners te zien. Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat de planners uit Nederland me niet zo trekken. Ik kom dus eerder terecht bij de buitenlandse bedrijven die net als Sterling Ink ook met Tomoe River papier werken. Denk aan Wonderland222, Hobonichi (de planner heb in 2023 als dagboek geprobeerd en gebruik ik nu als test voor dagelijks journalen), Weekbook, Take a Note en PaperTess. Ook OURS journal en Midori kwamen voorbij. Nadat ik uit gezocht wat nu al voor mij werkt, heb ik besloten om voor 2025 de Wonderland222 voor het plannen, de Midori Hibino voor mijn dagelijkse journalen en de OURS journal voor dankbaarheid aan te schaffen. De Common Planner is trouwens nog steeds fijn, maar ik heb het gevoel dat Wonderland222 nog nét iets beter bij me aansluit. Als ik niet al een 5 jaar journal had opgezet, had ik die waarschijnlijk bij Hobonichi gescoord. Heb ik weer tijd voor andere dingen, zoals journalen.
Andere journals
Dat ik weer planners gebruik, betekent overigens niet dat ik niet meer journal. Sterker nog, ik journal juist voor een deel in mijn planners. Dat is een trend die je overigens überhaubt steeds meer ziet. En mijn journals die ik begin dit jaar op zette, blijven in gebruik. Plus nog verschillende creatieve trouwens. Want hiervoor heb ik een aangepaste opzet nodig zonder data of de vormgeving van een bepaald tijdpak.
Kortom: een journal hoeft een planner niet uit te sluiten en andersom. Ik heb nu al zin in 2025!
Wil jij graag starten met journalen, maar weet je niet hoe of waar te beginnen? Download mijn gratis 7-stappenplan om direct aan de slag te gaan.
Reacties