Bereid je projecten voor: 5 projectplanner ideeën

Ken je dat, dat een taak of iets wat je graag wilt doen meer is dan een simpel item op je lijstje? Grote kans is dat het een project is (geworden). Zelf merk ik dan dat ik dit item steeds uitstel omdat het groots aanvoelt en het dus overweldigend is. Het is namelijk eigenlijk een project. Tijd om je gedachten en de onderliggende taken hiervoor op papier te zetten. Dit zijn 5 projectplanner ideeën ter inspiratie.

5 projectplanner ideeën

Maandoverzicht per week

De eerste projectplanner is een tabel. Deze lijkt een beetje op een maandoverzicht. Dat is hij in feite ook, maar in plaats van dat je de dagen bovenaanzet met de data in de vakjes, maak je gebruik van de kolommen en rijen structuur. Er komen nog steeds data bovenaan te staan, maar dit zijn de weken. Aan de linkerkant vul je vervolgens de projecten in waar je aan werkt. Zo heb je een gemakkelijk overzicht van welke projecten je hebt lopen én weet je precies wat je in welke week moet doen.

Deze projectplanner is ideaal als je meerdere projecten hebt lopen. Dit kan op het werk zijn, maar ook voor school, creatieve hobby’s of dingen in en rondom huis. Je zou er zelfs een evenement mee kunnen organiseren. Ik heb drie voorbeelden hiervan in het overzicht gezet.

Tijdlijn

Heeft jouw project een deadline of zelfs meerdere? Het kan handig zijn om een tijdlijn te creëeren zodat je precies weet wanneer wat gedaan moet worden of af moet zijn. In het bovenstaande voorbeeld heb ik gebruik gemaakt van het ontwikkelen van een nieuwe stationery collectie. Bovenaan staan de data van een maand zodat ik weet wanneer iets (ongeveer) af moet zijn om de deadline te kunnen maken.

Projectplanner

Als ik aan projectplanners denk, dan is dit degene die direct bij me opkomt. Een projectplanner zoals je hem ook in gedrukte versie kunt vinden, maar dan afgestemd op jou. Je kunt de secties namelijk precies zo indelen als jij nodig hebt. De secties in deze lay-out zijn vrij standaard, maar natuurlijk ook geheel aan te passen naar jouw voorkeuren. Deze lay-out is ideaal voor een hobby project bijvoorbeeld.

Alastair methode

Heb je een project waar je herhalende taken bij hebt voor ieder onderdeel? Dan kan een alastair methode handig zijn. Op die manier hoef je niet alle taken bij ieder project neer te zetten, want het staat een overzichtelijk tabel waarbij je iedere taak gemakkelijk af kunt vinken per project.

In het bovenstaande voorbeeld heb ik een overzicht gemaakt voor YouTube videos: voorbereiding, filmen, editten, uploaden en thumbnail zijn hierbij de onderdelen. Eigenlijk zou idee er ook nog bij kunnen, maar vaak heb ik dit al door het onderwerp van de video dat er naast staat. In het geval van dit tabel is het trouwens eigelijk logischer om het aan de rechterkant te plaatsen, maar ik vind de vinkjes fijner aan de linkerkant.

Project per dag

Als laatste zou je ook een maandoverzicht in de vorm van een lijst kunnen maken. Bijvoorbeeld als je iedere dag aan je project wilt werken. Op die manier weet je precies wat je per dag van de maand moet doen om je project te voltooien.

Eventueel kun je het ook gebruiken als tracker. Bijvoorbeeld als je een (creatieve) challenge aan wilt gaan. In deze projectplanner kun je dan noteren wat voor project of taak je hebt uitgevoerd per dag.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *