Informatie vliegt ons om te oren. Door het internet en de media is het gemakkelijker dan ooit om iets op te zoeken. Dit kan best overweldigend zijn. En dat niet alleen: ook enorm veel. Daarom is het handig om informatie die je graag wilt onthouden op te schrijven. Als een soort naslagwerk. Dit kan natuurlijk in je dagelijkse journal, maar nog veel handiger is om een commonplace boek hiervoor te maken.
Wat is een commonplace boek?
Dit is een manier om informatie te verzamelen door het op te schrijven in een boek. Het is een systeem om de dingen die je opschrijft ook meteen te sorteren. Denk hierbij aan citaten, anekdotes, observaties en informatie afkomstig uit boeken, films, songteksten, posts, podcasts, ervaringen en meer waar je later nog bij terug wilt komen. Het wordt ‘commonplacing’ genoemd omdat je alle informatie verzameld in een centraal punt. Het is een vertaling van het Latijnse begrip ‘locus communis’ wat ‘een algemene of gemeenschappelijke plaats’ betekent. Het is dus geen dagboek, maar een manier om informatie te onthouden.
Waar komt commonplacing vandaan?
Net als journalen komt het bijhouden van een commonplace boek uit de geschiedenis. Het idee ervan ontstond heel lang geleden, maar werd bekender in de Renaissance en door John Locke die erover schreef in A New Method of Making Common-Place-Books. Het concept werd daarna opgepakt door verschillende intellectuelen in de zeventiende en achttiende eeuw. Vandaag de dag wordt het dus nog steeds gebruikt. Commonplacing heeft al vele denkers geholpen door de jaren heen. Virginia Woolf was hier een van.
Voordelen van een commonplace boek
Het bijhouden van een commonplace boek brengt verschillende voordelen met zich mee. Net als met traditioneel journalen is de kans groter dat je iets onthoudt omdat je het opschrijft. Ook kun je er gemakkelijk naar terugkeren. Het scheelt bovendien uren zoekwerk als je iets terug wilt vinden, want het staat in je eigen collectie die je op jouw manier geordend hebt.
Bovendien is commonplacing een unieke manier van het maken van notities. Je noteert immers alleen wat jou interesseert. Omdat alles door elkaar staat kan dit wel eens voor inspiratie en connecties zorgen die je niet eerder hebt gemaakt. Daarbij zal je commonplace book met je mee evolueren. Door informatie die je hebt verzameld zul je zien dat je soms een nieuwe kijk ergens op krijgt en eventueel iets gaat onderzoeken.
Hoe start je een commonplace boek?
Erg interessant, maar: hoe begin je ermee? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: door gewoon te starten. Pak een notitieboek uit de kast (of koop een nieuwe, heb je gelijk een nieuw excuus) en begin erin te schrijven. Alles wat je aandacht trekt mag erin. Aangezien het een boek is dat van en voor jezelf is, staat er geen druk op. Net als een dagboek, maar dan met informatie. Je kunt het boek zo structuren als jij wilt, zodat je de informatie die je noteert later ook gemakkelijk kunt terugvinden.
Vind je het lastig om te starten met een commonplace boek? Volg mijn 7-stappenplan om jouw weg erin te vinden.
Reacties