Wat is het beste merk fineliner?

Ben jij op zoek naar een fineliner en zie jij door de bomen het bos niet meer? Dat is niet zo gek, want er bestaan allerlei merken die een fineliner op de markt hebben gebracht. Wat is nou het beste merk fineliner? In dit blog help ik je op weg een keuze te maken.

Faber Castell, Tombow, Staedtler en Micron Pigma fineliners

Beste merk fineliner: 5 punten om op te letten

De keuze voor een fineliner is namelijk persoonlijk. De één vindt het ene merk namelijk geweldig, de ander zweert bij een ander. De beste fineliner is dus niet algemeen te bepalen, maar afhankelijk van jouw voorkeuren. De merken op de foto zijn slechts voorbeelden. Bij het Googlen had je vast graag een kant-en-klaar antwoord gekregen, maar die kan ik je helaas niet bieden. In deze gids bespreek ik de voor- en nadelen van verschillende aspecten zodat jij een weloverwogen keuze maakt. Pak pen en papier bij de hand om jouw keuzes op een rijtje te zetten: zo is het straks gemakkelijker zoeken.

Dikte

Allereerst is het praktisch om te bedenken hoe dik je wilt dat jouw lijnen zijn. De meeste fineliners die voor journalers of tekenaars worden ontwikkeld, hebben meerdere formaten penpunten in het assortiment. Dit kan lopen van 0,05 mm tot 1 mm, daarna wordt het een stift. Het is maar net hoe groot je wilt werken.

Watervast?

Werk je alleen met pen en papier of gebruik je ook andere materialen in je journal? Handig om te weten: niet alle fineliners zijn watervast. Als je graag markeerstiften of brush pennen gebruiken om te highlighten of als je jouw tekeningen graag in wilt kleuren, heb je watervaste inkt nodig. Dit gaat vaak samen met het soort inkt dat in de pen zit. Over het algemeen geldt: pigment is watervast, inkt waterbasis niet.

Licht- en documentecht?

Wil je dat jouw penstreken nog voor lange tijd (goed) te zien zijn? Ik heb het vermoeden van wel, aangezien je met een journal je verleden ook vastlegt. Let er daarom op of de fineliner die je gebruikt licht- en documentecht is. Oftewel: of de inkt niet vervaagt doordat er zonlicht op schijnt en het jaren blijft liggen. Het zou toch zonde zijn als het straks niet meer te lezen of te bekijken is.

Notitie: ook al is het geen fineliner, toch wil ik even opmerken dat een Frixion pen gemakkelijk is om foutjes te corrigeren. Echter reageert deze inkt op warmte en kou, hij is dus niet documentecht en kan daardoor vervagen of juist gewiste tekst terug laten komen.

Kleuren

Wat ook van belang kan zijn, zijn het aantal kleuren dat er beschikbaar zijn van een bepaalde fineliner. De één heeft alleen een zwarte beschikbaar terwijl de ander ruim 100 kan hebben. En alles daar tussen in. Niet alleen het aantal kleuren, maar ook het soort kleuren kunnen bepalend zijn. Onderzoek dit eerst voordat je een keuze maakt.

Prijs

Als laatste is het budget belangrijk. Fineliners zijn namelijk verkrijgbaar tussen de €1 en €3 per stuk ongeveer. Het is maar net hoeveel je te besteden hebt. Goedkoper betekent vaak wel iets minder kwaliteit, maar er zijn genoeg brush pennen die zowel in kwaliteit als prijsklasse goed zijn.

Het beste merk fineliner?

Als het goed is, heb je nu een lijstje gemaakt met de eigenschappen van een fineliner die voor jou belangrijk zijn. Hiermee kunt je vervolgens op zoek naar de pen die het beste bij jou past.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *