Hoe overleef ik het plannerseizoen?

Mocht je het nog niet weten: het plannerseizoen is weer begonnen! Dit houdt in dat bedrijven die planners uitbrengen hun producten voor het volgende jaar voorstellen en eventueel zelfs al verkopen. Dat is misschien een beetje vroeg omdat het nog een aantal maanden duurt, maar het voordeel is dat jij je kunt voorbereiden. Oftewel: hoe overleef ik het plannerseizoen? Ik geef je enkele tips.

Tip 1: onderzoek

Laat ik starten met dat het handig om onderzoek te doen. Er bestaan immers veel verschillende bedrijven die een planner uit brengen. Om maar enkele te noemen: Scribbles That Matter, Sterling Ink, Wonderland222, Hobonichi, Travelers Company, Structuurjunkie, Midori, Succes Planner, PaperTess en Mascha Planner. En ieder doet het natuurlijk op zijn eigen manier. Zoek de bedrijven op en maak een overzicht van de inhoud.

Tip 2: inhoud

Daarmee komen we dan ook meteen op de tweede tip, namelijk de inhoud. Ik heb het dan niet zozeer over de inhoud van de planner, maar over de inhoud die jij er graag in kwijt wilt. Ben jij bijvoorbeeld een maandplanner, dan heb je een maandoverzicht nodig. Als je een weekoverzicht fijner vindt, is het handig om die te hebben. Hetzelfde geldt voor een dagplanner. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de andere inhoud, zoals een jaar of kwartaaloverzicht. Dit hangt er allemaal van af hoe jij plant of journalt. Kijk dus goed wat bij jou past en streep degenen weg die er niet bij passen.

Tip 3: lay-out

Om dan meteen maar verder te gaan over de inhoud van de planner: niet alleen de soort overzichten die eraan zijn belangrijk. Ook hoe die overzichten er dan uit zien. Zijn het vakjes of lijnen voor de maand? Is de week horizontaal of verticaal opgezet? Heeft de dagplanner een tijdlijn en takenlijst of is het geheel vrij? Wat is de ruimte om deze dingen heen? Dit zijn enkele voorbeelden, maar zijn zo zijn er nog veel meer vragen. Ook hierbij is het de vraag: wat past bij jou?

Tip 4: gewoonte

Terwijl jij een plan maakt voor je planner (ja echt waar), is het ook handig om ervoor te waken dat je geen excuses gaat maken om een planner uit te zoeken. Als er bijvoorbeeld een planner is die je graag (erbij) zou willen, zorg er dan voor dat hij functioneel is. Ga geen dingen verzinnen om de planner te kunnen kopen, want dat is gewoon een excuus. Zorg ervoor dat hetgeen dat je kwijt wilt in de planner al een gewoonte is voordat je hem aanschaft. Kortom: probeer het nú al, want we hebben nog wel even.

Tip 5: social media

En als laatste: laat je niet beïnvloeden. Bedrijven zetten influencers in om hun producten aan je te tonen. Social media is ideaal voor inspiratie, maar soms net iets te veel. Dat je iets bij een ander ziet en denkt: dat wil ik ook! Geloof me, ook ik heb dat nog steeds heel vaak. En dan ga ik terug naar mezelf door middel van bovenstaande tips.

Eigenlijk is het maken van een keuze bij planners hetzelfde als met kiezen van een notitieboek. Je moet kiezen wat bij jou past en niet zomaar random iets kopen. En met deze tips lukt dat jou vast! Voor welke planner ga jij volgende jaar?

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *