Als je autisme hebt of autist bent (het is maar net hoe je het zelf het liefst omschrijft) is de kans aanwezig dat je moeite hebt om overzicht te bewaren. Het is een van de kenmerken die in verband wordt gebracht met autisme. Journalen kan hierbij helpen. Hoe? Ik licht het toe in deze blogpost.
Wat is autisme?
Autisme is een verzamelnaam voor gedragskenmerken die duiden op een kwetsbaarheid op de volgende gebieden: sociale interactie, communicatie, flexibiliteit in denken, bewegen en handelen, zintuiglijke prikkelverwerking en het filteren en integreren van informatie. Vooral de eerste peiler is iets waar mensen met autisme tegenaan lopen. Het heeft echter invloed op alle vlakken in het leven. De informatieverwerking verloopt namelijk anders. Onder andere het bewaren van overzicht.
Bij iedereen komt het echter anders tot uiting, waardoor er eerder verschillende vormen waren: klassiek, Asperger en PDD-NOS bijvoorbeeld. Sinds 2023 worden alle vormen geclassificeerd als Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Er bestaat geen biomarker voor. Ook is het zo dat iedereen zich kan herkennen in een of meerdere kenmerken, maar er moeten grote problemen op levensgebieden zijn om de diagnose te krijgen.
Hoe kan journalen helpen?
Net zoals bij iedereen is het belangrijk dat mensen met autisme een basisveiligheid ontwikkelen. Denk maar eens aan de behoeftepiramide van Maslow. Om je veilig te voelen, moet er eerst voldaan zijn aan de lichamelijke behoeften. Daarna volgt sociaal contact, maar ook waardering. Om uiteindelijk bij groei te komen. Omdat de informatieverwerking bij autisme anders is kan het helpen om bepaalde dingen op papier te zetten.
Basisveiligheid
Zo zou je onder andere routines kunnen aanleren om aan de lichamelijke behoeften te voldoen. Als bepaalde processen automatisch gaan, heb je rust en ruimte voor andere dingen. Vervolgend kun je kijken naar veiligheid en zekerheid. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van een bepaalde structuur in je leven. Zeker als je moeite hebt met het houden van overzicht kan journalen een ideaal hulpmiddel zijn om dit te creëren.
Ook is gezondheid hierbij van belang. Bij problemen door autisme uit dit vaak ook op dit gebied. Fysieke en mentale gezondheid hebben immers veel invloed op elkaar. Je zou hierbij bepaalde trackers op kunnen zetten. Bijvoorbeeld voor slapen, stappen, snacks en meer. Zo krijg je namelijk inzicht in jouw gezondheid zonder dat je het zelf allemaal moet onthouden.
Sociale interactie
Wanneer de eerste twee treden van Maslow is voldaan, komt sociale interactie om te hoek kijken. Ook bij autisme. Het vooroordeel dat autisten hier geen behoefte aan zouden hebben is een fabel. Het kan alleen zijn dat ze pijlers nodig hebben om deze interactie aan te gaan. Dit omdat hun brein dus anders werkt. Zo kan het zijn dat iemand met autisme heel direct is, niet graag over koetjes en kalfjes praat, en dingen heel letterlijk neemt. De pijlers zijn handig om op papier te hebben zodat diegene een referentie heeft. Daarbij zou het ook handig kunnen zijn om bij te houden wanneer je de mentale ruimte hebt voor interactie bijvoorbeeld.
Zelfreflectie
Als je vervolgens niet meer alleen aan het overleven bent maar ook aan het leven, kom je toe aan groei. Denk bijvoorbeeld aan steeds meer taken zelfstandig kunnen. Wat dan vervolgens goed van pas kan komen is zelfreflectie. Om jezelf te leren kennen, maar ook te groeien als persoon. Een journal komt hierbij goed van pas. Alleen al alles van je af kunnen schrijven helpt namelijk enorm bij mentale gezondheid, ook bij autisme.
Wil jij graag journalen, maar weet je niet hoe te beginnen? Volg de Journal Academie en weet ook direct hoe je jouw journal voortaan met gemak bijhoudt.
Reacties