Overzicht in je journal? Gebruik tabbladen!

Als je jouw journal gebruikt voor meerdere doeleinden, staat waarschijnlijk alles door elkaar. Over het algemeen geen probleem, behalve als je iets terug wilt vinden. Natuurlijk biedt een index hiervoor een goede oplossing. Maar als je iets snel wilt terugvinden, kan het handig zijn om een andere methode in te schakelen. Namelijk tabbladen. Zo verwerk je deze in je journal.

Tabbladen in je journal

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vond het op school altijd prettig om per vak te werken. Eerst in een schrift, maar later in een ringband. Om de vakken van elkaar te scheiden, maakte ik gebruik van tabbladen. Die kon je gewoon in de winkel kopen. Hetzelfde principe kun je toepassen in je journal. Omdat je nu misschien geen map gebruikt, zul je ze echter zelf moeten maken.

Papieren tabbladen

Bijvoorbeeld door met papier uitstekende tabbladen te maken en erop te schrijven wat je op de pagina terug kunt vinden. Ideaal als je collecties hebt die je vaker nodig hebt. Houd er echter wel rekening mee dat ze uitsteken, dus ze kunnen beschadigen. Zeker als je ze onderweg mee neemt of in de kast tegen de muur zet naast andere soortgelijke notitieboeken.

Washi tape tabbladen

Een andere manier van tabbladen maken, is het gebruiken van washi tape. Dit doe je door de tape dubbel te vouwen en vervolgens aan beide kanten van het papier te plakken. Je kunt dit zo groot maken als je zelf wilt. In dit geval koos ik ervoor om ze subtiel te houden. Hierdoor weet ik nu niet meer wat ik precies terug kan vinden bij elk tabblad, maar het is wel handiger voor onderweg of in de boekenkast. Washi tape is flexibel, dus beschadigd ook minder snel.

Tabbladen snijden of knippen

Ook is het mogelijk om tabbladen te gebruiken aan de binnenkant van je journal. Bijvoorbeeld als je meerdere pagina’s dan een spread nodig hebt om je indeling te maken. Of wilt dat bepaalde informatie constant te zien is terwijl een deel wijzigt. Dit wordt ook wel een Dutch door genoemd. In het voorbeeld gebruik ik ze om de weken van de maand weer te kunnen geven, maar ook de dingen die ik voor de maand wilde noteren aan de zijkanten. Zodat die op iedere spread zichtbaar zouden zijn, samen met de huidige week.

Vond je de informatie uit dit blog interessant? Deel hem:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je las een blog van mij, Anouk

Aangenaam! Ik ben Anouk Hempenius en ik geef journal tips en inspiratie aan werkende moeders met thuiswonende kinderen. Zodat jij straks rust in je hoofd hebt.

Wil jij starten met journalen? Dit kan ik voor je doen:

Meer weten over mij?

Meer tips en inspiratie ontvangen?
Schrijf je in voor de mailinglijst!

Reacties

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *